Kuhinaa jäähdytysmarkkinoilla

02.09.2019, klo 09:08

Erilaiset jäähdytysratkaisut ovat saaneet vankan jalansijan liikerakennuksissa jo aikapäiviä sitten. Helteisimpinä päivinä onkin virkistävää piipahtaa miellyttävän viileässä tavaratalossa tai tehdä siirtymä uimarannalle ilmastoidulla autolla. Myös asuintalojen erilaiset jäähdytys- ja viilennysratkaisut ovat alkaneet hiljalleen yleistymään ja varsinkin helteisempien jaksojen jälkeen kysyntä saavuttaa yhä uudelleen aiempaa korkeamman tason.

Erilaisten ratkaisujen selvittäminen kannattaa tehdä mahdollisimman kattavasti ja käyttökokemuksia etsien, jotta omiin tarpeisiin löytyy sopivin ratkaisu. Yksinkertaisimmillaan riittävän helpotuksen lämpötilan hallintaan saattaa saada aikaan asentamalla aurinkosuojakalvo muutamaan ikkunaan ja tuulettaa asunto viileimpään aikaan. Laajimmillaan koko rakennukseen rakennetaan uusi jäähdytysverkosto ja jäähdytyksen tuotantoyksikkö, joka voi olla esimerkiksi kaukojäähdytyskeskus, jäähdytyskompressori tai jopa lämpöpumppu. Laajemman jäähdytysjärjestelmän investointi olemassa olevaan kiinteistöön kannattaa yhdistää muuhun isompaan saneeraukseen, sillä se vaatii merkittäviä muutoksia rakennuksen teknisiin järjestelmiin.

Sisäolosuhteiden hallinta yleistyy tasaisella tahdilla kaikkien rakennustyyppien osalta. Osasyynä tähän lienee ihmisten vaatimustason nousu ja sääolosuhteiden aiempaa voimakkaammat muutokset paukkupakkasista hellejaksoihin. Energiayhtiöt ympäri Suomen ovatkin alkaneet aktiivisesti tarjoamaan erilaisia jäähdytysratkaisuja asiakkailleen. Kaukolämpöverkon alueella on erittäin potentiaalinen vaihtoehto kysyä omalta energiayhtiöltään jäähdytysratkaisua, jossa lämpöpumpun avulla jäähdytetään rakennusta ja samanaikaisesti tuotetaan lämpöä kaukolämpöverkkoon. Tällöin rakennuksen ylijäämälämpö pystytään hyödyntämään esimerkiksi muiden rakennusten käyttöveden lämmityksessä. Tällaisella tekniikalla pystytään tarjoamaan kyseisen rakennuksen tarvitsemaa jäähdytyksen lämpötilaa ja jäähdytyslaitteistot voidaan valita optimaalisesti rakennuksen jäähdytystarpeen mukaan.

Asiakkaan kannalta tämä tarkoittaa lämmitys- ja jäähdytysratkaisun saamista yhdeltä palveluntarjoajalta, jolloin asioiden hoitaminen sujuu näppärästi yhdestä numerosta. Nauttikaamme siis jatkossa yhä enenevissä määrin helteisistä kesäpäivistä tietäen, että voimme palata sopivan lämpöiseen kotiin lepäämään ja nauttimaan yhdessäolosta.

Kuopion Energia Oy

Teemu Tirkkonen
Myyntipäällikkö

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: