Kaukolämmön hinnoittelu ohjaa energiatehokkuuteen

05.12.2018, klo 08:47

Useimmat meistä ihmisistä tottuvat helpohkosti tiettyihin toimintatapoihin ja malleihin, jotka ohjaavat jopa hieman huomaamatta päiviemme kulkua. Monikaan ei välttämättä sitä itse niinkään huomaa arkisessa elämässä mutta muutoksen tapahduttua saatamme ajatella, että olisipa muutos tapahtunutkin jo paljon aiemmin. Onko se kuitenkaan aina hyvästä? Mielestäni totutuilla tavoilla on tärkeä merkitys jokaisen elämässä, mutta kuitenkin aika ajoin niitä tulisi kyseenalaistaa ainakin omalta osaltansa. Liiallisella tukeutumisella tottumuksiin kun tahtoo olla jarruttava vaikutus kehitykseen ja kukapa meistä ei haluaisi pyrkiä elämässään eteenpäin?

Kaukolämmön hinnoittelussa olimme tottuneet vuosikymmenten saatossa kutakuinkin kiinteään energian hintaan per MWh ja vankkaan perusmaksuun. Vuoden 2017 alusta alkaen energian hinnoittelussa otettiin käyttöön kaukolämpöenergian kausihinnoittelu, joka ohjaa käyttäjiä tehokkaampaan energiankäyttöön mikäli haluaa kiinnittää huomiota lämmityskustannuksiin ja asumisviihtyvyyteen. Varsinkin kesähinnoittelun aikaan ei kannata säästellä suihkuhetkistä ja sen seurauksena kosteiden tilojen lattialämmityksestä. Talvisten pakkasten paukkuessa kannattaa tunnelmoidessa hyödyntää varastoja täyttämässä olevat klapipinot, mikäli ne ovat päässeet pölyyntymään ja peittymään hämähäkin seitteihin. Jos oman tontin puolelta klapipinot ovat päässeet hupenemaan, niin kuitenkaan ei kannata hätääntyä, sillä talviaikainenkin energianhinta on kilpailukykyinen lämmön laadusta tinkimättä.

Muissa kiinteistöissä kuin omakotitaloissa kaukolämmön perusmaksuun otetaan käyttöön kaukolämpöveden paluulämpötilan komponentti 1.1.2019 alkaen. Sen avulla kaukolämpöveden paluulämpötilaa pyritään saamaan alaspäin vielä nykyisestäkin tasosta. Asiakkaalle hyödyt näkyvät lämmönjakolaitteiston tehokkuutena ja säädön tarkkuutena sekä euroina lämpölaskussa. Lisätietoa aiheesta löytyy internet-sivuiltamme.

Jos haluamme elää ja olla totuttujen tapojen mukaisesti, niin pyritään edelleenkin välttelemään lämmönjakohuonetta ja ennen kaikkea lämmönjakokeskusta. Sovitaanko kuitenkin, että yritetään jokainen ottaa edes yksi askel kohti uutta ja tuntematonta – vaikka sitten tutustumalla oman kodin lämmönlähteeseen. Jospa siitä seuraisikin jotain ennalta-arvaamattoman positiivista vaikka kodin sisäolosuhteiden tiimoilta. Ja sitten me harvat ja valitut, joiden talo ei lämpiäkään kaukolämmöllä – otetaan askel kohti tuntematonta jollakin muulla valitsemallamme saralla…

Kuopion Energia Oy

Teemu Tirkkonen

myyntipäällikkö

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: