Ihana talvi ja pakkanen – vielä ihanampi lämmin koti

28.01.2019, klo 09:04

Ihana raikas talvisää on meidän suomalaisten ulottuvilla oleva ihme. Talvi tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia rentoutumiseen ja harrastamiseen perheen ja ystävien kera. Talviset harrastukset kuten esimerkiksi luistelu, hiihto, lumikenkäily ovat lähes ilmaisia. Olemme jopa niin malttamattomia, että tarvitsemme ensilumen latujakin. Mutta oletko koskaan mennyt metsään lumisateen jälkeen ja kokenut mystisen hiljaisuuden?

Pakkasella et voi kävellä äänettömästi, sillä jalkojen alla lumi narskuu. Pakkaslumessa on paljon jääkiteitä, jotka rikkoutuvat astellessa. Jääkiteissä on runsaasti sakaroita ja ne muodostavat ilmataskuja ja tekevät pakkaslumesta myös hyvän äänieristeen. Siitä johtuu metsän hiljaisuus lumisateen jälkeen, varsinkin kun puiden oksilla on paljon kuohkeaa lunta. Epätodellinen ja lumoava äänettömyys. Hetki siinä hiljaisuudessa antaa energiaa pitkäksi aikaa.

Pakkanenhan ei nouse tai laske. Ilmatieteen laitos suosittaa käyttämään mieluummin ilmaisuja ”pakkanen heikkenee” tai ”pakkanen kiristyy”. Mutta sen lisäksi, että lumi narskuu, niin pakkanen paukkuu. Pakkasen paukkuminen johtuu veden laajenemisesta sen jäähtyessä. Vettä voi olla esimerkiksi seinänraoissa. Kun vesi laajenee sen jäätyessä, syntyy paukkuva ääni. Silloin kun pakkanen paukkuu, voi olla hyvillään, että Kuopion Energian voimalaitoksella huolehditaan lämmityksestä. Mitä kylmempi ulkona on, sitä enemmän kodin lämmöstä nauttii.


Onhan se mukava tulla talvisista harrastuksista kotiin lämpimään tietäen, että homma toimii. Kuopion Energian ammattilaiset säätävät kaukolämpöverkon tehon ja lämpötilat olosuhteita vastaaviksi ja huolehtivat, että asiakkaalla on aina riittävä lämmitysteho saatavilla. Kaukolämpöverkkoomme kytketyt voimalaitos ja lämpökeskukset sekä hyvin silmukoitu verkosto varmistavat tasaisen ja häiriöttömän lämmöntoimituksen. Olipa pakkanen miten kova tahansa, maanalaisissa putkiverkostoissa kuuma vesi virtaa ja lämpöenergia siirtyy asiakkaille. Kiinteistön lämmönjakokeskus siirtää sitten lämmön patteri- tai lattialämmitysverkostoon ja käyttöveteen.


Lumeen syvyys Kuopion seudulla oli tammikuun puolessa välissä yli 40 cm. Pientaloissa asujat ovat saaneet aimoannoksen hyötyliikuntaa lumitöitä tehdessä. Lumi on puhtaimmillaan kirkkaalla ilmalla sinertävää, kun lumi heijastaa taivaan sineä. Puhdas ja kuiva lumi lisää valoisuutta ja valon määrä lähes kaksinkertaistuu. Kun päivä on talvella lyhyt, kannattaa siitäkin ottaa kaikki irti ja nauttia. Voi rauhassa rakentaa ulkona lasten kanssa lumiukkoja ja -linnoja tai tehdä puhtaaseen lumeen enkeleitä ja olla huoleton, sillä kaukolämpö tuo kotiin aina riittävästi lämpöä ja lämmintä vettä. Ja jos joskus häiriöitä tulee, Kuopion Energian ympärivuorokautinen päivystys varmistaa niiden nopean korjaamisen.


Ihania talvisia päiviä ulkoiluun ja lämpimiä koti-iltoja hyggeilyyn!

Kuopion Energia Oy
Sanna Soininen
assistentti

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: