Apua, sähkökatkos!

19.12.2018, klo 07:53

Heräsin aamulla herätyskellon vaativaan pirinään. Lämpimän peiton alta oli pakko nousta. Ulkona oli varmaan pakkasta ja vielä niin pimeää. Haparoin pimeässä valokatkaisinta...naps…mutta valot eivät syttyneetkään. ”Apua, sähkökatkos!”, ajattelin hädissäni. Mutta samassa matkapuhelimeen kilahti Kuopion Sähköverkko Oy:n tiedote lyhyestä katkosta. Valot syttyivätkin saman tien ja puhelimeeni kilahti viesti siitäkin. Huokaisin helpotuksesta ja ajattelin, että onhan nopeaa toimintaa.

Monikaan ei tule ajatelleeksi sähkönsiirtomaksua maksaessaan, miten hyvin Kuopion Sähköverkko hoitaa sähkönjakelun ja miten kaapelointi ja riittävät varayhteydet tekevät sähköverkostamme lähes häiriöttömän. Kuopion Sähköverkossa vikojen keskimääräinen kesto on selvästi alle valtakunnan keskiarvon. Viat korjataan aina mahdollisimman nopeasti. Lisäksi on käytössä mainio häiriöviestipalvelu: saat tekstiviestillä tai sähköpostitse ilmoituksen tiedossa olevista sähkön jakeluhäiriöistä, suunnitelluista keskeytyksistä, vikakeskeytyksistä sekä korjauksen etenemisestä ja vian päättymisestä. Toimitusvarmuutta myös parannetaan koko ajan kaapeloimalla asemakaava-alueilla keski- ja pienjänniteverkkoa.

Häiriöttömään sähkönsaantiin ollaan niin tottuneita, että poikkeustilanteita varten on hyvä joskus kerrata, miten pitkän sähkökatkon sattuessa pitäisi toimia. Varsinkin pimeän ja kylmän vuodenajan aikana sähkökatko voi mietityttää. Ei ainakaan kannata hätääntyä. Jos sähkö puuttuu isolta alueelta, on vika todennäköisesti jo Kuopion Sähköverkon tiedossa ja korjauksessa. Kuopion Energian nettisivuilla on häiriökartta, josta voi helposti tarkistaa, onko alueella sähkökatkos tai työmaa, joka voi vaikuttaa sähkönjakeluun. Jos sinulla on häiriöviestipalvelu käytössäsi, etkä ole saanut viestiä katkoksesta, kannattaa soittaa vikapalvelunumeroon.

Myrskyt ja lumituiskut voivat aiheuttaa yllättäviä katkoksia. Niiden aikana ei välttämättä tarvitse soittaa vikapalveluun, koska sääennusteiden pohjalta Kuopion Sähköverkko varautuu uhkaaviin tilanteisiin ja viat paikallistetaan ja korjataan nopeasti. Jos korjaus kestää pidempään, niistä tulee tiedotteita. Asiakkaan kannattaa muistaa, että keskeytyksen aikana ei avaa kylmälaitteiden ovia ja virrat voisi sulkea kaikista laitteista. Myös taskulamppu olisi hyvä olla aina helposti saatavilla.

Pitkä sähkökatko on todella harvinainen, mutta ei kuitenkaan mahdoton. Sähkön puute vaikuttaa eri tilanteissa ja vuodenaikoina eri tavalla. Minuutti pilkkopimeässä voi tuntua on ahdistavalta. Pakasteet sulavat, vettä ei tule, hissit voivat jumittua, bensaa ei saa, maksukortit eivät toimi…siinä muutama uhkakuva, joka voi syntyä pitkissä katkoksissa. Ennen vanhaan kun jokainen torppa lämpeni puilla ja sähköä käytettiin suurin piirtein vain valaisemiseen, ei oltu niin haavoittuvia. Mutta ihminen nyky-yhteiskunnassa on pitkälti sähkön varassa. Puolustusministeriön laatimassa Pahasti poikki -kansalaisoppaassa neuvotaan hankkimaan sähkökatkoksen varalle mm. taskulamppu, lyhtykynttilöitä, tuikkuja, tulitikkuja, paristokäyttöinen radio, pattereita radiota ja taskulamppua varten, varasulakkeita, säilyke- ja kuivamuonaa, EA-tarvikkeita, kosteuspyyhkeitä, polttopuita, käteistä rahaa ja laturi, jolla voi ladata matkapuhelimen akun ilman sähköä.

Varautuminen poikkeustilanteisiin on aina viisasta. Se on sitä kansalaistaitoa, joka pitäisi olla kaikilla. Onneksi meillä Kuopiossa on sähköverkko hoidettu hyvin ja saadaan olla huolettomia. Vaikka katkos joskus tulee, sen pienen hetken voi fiilistellä kynttilänvalossa. Jokaisen katkon aikana Kuopion Sähköverkollakin lasketaan aikaa – minuuteissa.

Kuopion Energia Oy

Sanna Soininen

assistentti

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: