Niin sammui viimeinenkin tuikku

Syyskuussa 2009 EU:n komissio käynnisti hehkulamppujen ja myös muiden tehottomien valolähteiden markkinoilta poiston. Viimeisimpänä, eli syyskuusta 2018 lähtien, kiellettiin halogeenilamput. Ajojahti sai aikaiseksi kansanliikkeen, joka puolusti keinoja kaihtamatta ikiaikaista valonluojaa. Kuinka tuosta satavuotiaasta keksinnöstä olikin niin vaikea luopua! Siinä saivat huutia niin virkamiehet, kapi...

Lue lisää

Aasin vararikko järisytti sähköpörssiä

Sähkömarkkinoilla pitkään jatkunut hinnannousu kiihtyi kesän aikana. Kuuma korkeapaineinen sää nosti sähkökulutusta, vähensi tuulituotantoa ja aiheutti ongelmia ydinvoimalaitosten jäähdytysprosesseille. Kuiva säätyyppi ei myöskään täyttänyt vesivarastoja riittävästi ja altaiden pinnat olivat kesän lopulla noin 20 % normaalia matalammalla.

Lue lisää

Muutama järkevä sana

Goethe on sanonut, että ihmisen pitäisi joka päivä kuulla ainakin yksi pieni sävelmä, lukea hyvä runo, nähdä hieno taulu ja jos mahdollista, sanoa muutama järkevä sana. Nuo kolme ensimmäistä kohtaa on helppo täyttää, mutta muutama järkevä sana…siinäpä vasta haastetta.

Lue lisää

Energiamurros tulee väistämättä

Ilmastonmuutoksen torjunta muuttaa toimintatapojamme monella tapaa. Käytännössä lämpötilan nousun pitäminen kohtuullisena edellyttää hiilineutraaliin maailmaan siirtymistä seuraavien 30 vuoden kuluessa. Tämä vaikuttaa suoraan ja välillisesti asumiseemme, liikkumiseemme, ravintoomme ja palvelujen käyttöömme. On selvää, että hiilineutraalin yhteiskunnan tavoittelu muokkaa energiankäytön rakenteita.

Lue lisää